Gegratineerde aardappelpuree met kaas


Aantal personen:
4
Bereidingstijd: 60 min.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen, in even grote stukken
  • 50 gezouten boter, in blokjes, en extra voor invetten
  • 6 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 200 ml melk
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 3 middelgrote eiwitten
  • 200 g belegen cheddar, in blokjes van 1 cm

Voor de kruidensla

  • 50 g rucola (liefst wilde)
  • 3 eetlepels bladpeterselie
  • 3 eetlepels muntblaadjes
  • 3 lente-uitjes, in reepjes van 5 cm lang
  • 4-6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel citroensap

Extra benodigd

Ovale ovenschaal van 30 cm, mixer

Bereiden

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook hierin de aardappelen tot ze gaar zijn.

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Vet een ovale ovenschaal van 30 cm rijkelijk in met boter. Bestrooi de boter met een paar eetlepels Parmezaanse kaas.

Giet de aardappelen af in een vergiet en pureer in een mouli of een pureeknijper. Doe het in een grote kom en voeg boter toe. Roer dan de melk, zout, peper en nootmuskaat erdoor. Het moet een vrij vloeibare puree zijn. Klop de eiwitten stijf met een mixer en schep dit voorzichtig door de puree en de blokjes kaas. Breng op smaak met zout en peper.

Giet het mengsel in de beboterde schaal, bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en bak 20-25 minuten in de oven tot goudbruin en licht gerezen. Serveer onmiddellijk, met de kruidensla hieronder, want de gesmolten kaas is het lekkerst als die nog zacht is.

Om de kruidensla te maken, meng je de rucola met de kruiden en lente-ui in een kom. Schep dit op iedere portie aardappelpuree en besprenkel het met een eetlepel olijfolie, een beetje citroensap en wat grof zeezout.